Kollár - gyűjtemény

Nyíregyházi Városi Galéria

 

 

 

 

Sokféle és színvonalas - talán ezzel lehet jellemezni a Kollár-gyűjteményt, amely kizárólag kortárs ukrán képzőművészek, elsősorban festők, valamint grafikusok, egy fotográfus és egy szobrász alkotásaiból áll. A budapesti kiállításán nem volt olyan látogatója, aki nem lelkesedett volna, nem értékelte volna nagyra a kollekció számos darabját, és nincs olyan mű, amelyet senki sem választana lakása díszéül. Az impresszionizmus, a kubizmus, a szimbolizmus és az absztrakt művészet számos más irányzata is felfedezhető az alkotásokban. A vendégkönyv bejegyzései szerint az ukrán művészek "meglepően" magas színvonalon teljesítenek.

A szomszédos Ukrajna inkább csak hazánk keleti határaihoz közeli területein ismert, és ott is főképpen csak Kárpátalja. A kiállításon számos könyv mutatja be Ukrajna egész területét, történelmét. A műveivel a kiállításon szereplő művészeket is könyvek és más kiadványok mutatják be. 

Megvásárolható a "Magyarok Kijevben -- Fejezetek a magyar--ukrán kapcsolatok történetéből a IX. századtól napjainkig" című könyv, amely a magyar és az ukrán olvasók számára is tartogat meglepetéseket, eddig ismeretlen történeteket, leleteket, tudományos és kulturális érdekességeket. A kijevi magyar nagykövetség támogatásával készült mű magyarul és ukránul is megjelent, külön kötetben, és fő célja megértetni mindenkivel: évezredes kapcsolataink folytatódnak, és arra intenek, hogy a kölcsönösen előnyös együttműködésnek nincs alternatívája, csak sikerei vannak!        

Kollár János gyűjtő

2019.11.14.