Kiállítások a VIDOR FESZTIVÁL KERETÉBEN

Nyíregyházi Városi Galéria

VIDOR FESZTIVÁL NYÍREGYHÁZA

2016. augusztus 26 – szeptember 05.

Az eseményhez kapcsolódó tárlatok:

 

  1. PÁL GYULA TEREM

 

A képzőművészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. Nyíregyháza Megyei Jogú Város 2015-ben három nyíregyházi művésznőnek ítélte oda az ösztöndíjat: SZÉKHELYI Edith festőművész, SZOLANICS Elvira keramikus iparművész és VEREBÉLYI Olga szobrászművész egy éves eredményes alkotótevékenységükről adnak számot a teremben bemutatott műtárgyakkal.

 

SZÉKHELYI Edith 1953. október 12-én született Nyíregyházán.

FÜVEIM című sorozatát teljes egészében a meleg színvilág, a könnyed, sallangmentes megfogalmazás jellemzi. A 9 db olajfestménye mély érzéseket, gondolatokat és harmóniát sugároz. Ugyanakkor a fémvázon épített természetes anyagokból létrehozott 8 db festett installációja a felfedezés örömét, a mindannyiunkban rejtőző játékosságot is magukban hordozzák.

Vallomásában ő maga ezt írja:

„Célom a belső csend megjelenítése, amely nincs híján érzékenységnek, érzelemgazdagságnak, ugyanakkor helyt ad az elzárkózásnak. A fű, amely magját a földbe rejtjük, majd a nap erejétől erőre kap, kikel, növekszik, életet érlel, végül újra földdé válik. Az élet örök körforgását és rendjét mutatja. Létezik. Erre építem képeim gondolatiságát.”

 

Tanulmányait a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta

 

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők - és a Magyar Akvarellfestők Társaságának, valamint a Folyamat Társaságnak

 

Tanított a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Rajz Tanszéken, 1987 óta pedig a

Nyíregyházi Művészeti Középiskola művészoktatója.

 

SZOLANICS Elvira - 1963. április 23-án, Nyíregyházán született.

A szakmai alapokat a Népművészeti Stúdió fazekas iskolájában sajátította el, majd – úgy is mint angol nyelvtanár - a Soros Alapítvány művészeti ösztöndíjával egy évet töltött Angliában, ahol különböző nemzetiségű keramikusokkal dolgozhatott együtt. Jelenleg népi iparművész-keramikusként dolgozik saját műhelyében.

Tagja, ill. alelnöke a Népművészeti Egyesület Sz-Sz-Bereg megyei szervezetének és a

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

Elsősorban funkcionális kerámiatárgyakat készít, a hagyományos formákból és technikákból építkezik. Szívesen kísérletezik és ötvözi kerámiáit más természetes anyagokkal.

Mostani bemutatkozásában a különleges áttört formák, mint pl. a tálak, a petróleumlámpák, díszdobozok mellett kiemelkedő a nagyszüleink korát idéző mosdó-enteriőr és az ún. Tulipános enteriőr, nagyon szépek a gazdagon díszített egyedileg formázott tálalókészletek, valamint az ősi raku technikával készült felületei.

 

VEREBÉLYI Olga 1985-ben született Nyíregyházán.

A nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában szobrász szakon érettségizett, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán kiváló szobrász abszolutóriumot szerzett 2009-ben.

2014 óta tagja a Magyar Alkotók Országos Egyesületének.

 

Szobrai nagyrészt a női formavilágot boncolgatják. Az emberi alakok és azok torzói által körülírt tér működését vizsgálja. Az anyagok közül a bronz, a beton illetve egyéb öntött technikákkal előállított összetételek állnak hozzá közel, de a vegyes és újrahasznosított anyagok felhasználásától sem idegenkedik.

Az itt megjelenő, hagyományos értékrendet is képviselő alkotásai ígéretesek; a torzók, a színezett anyagból kialakított jelszerű áttört motívumok - ahogy ő maga írja „ az öntömörödő polietilén szálas beton felhasználásával” - a kísérletező művész szorgalmas munkáját igazolják. A 7 db műtárgy alapvetően nem a mennyiség, hanem a kivitelezés szempontjából jelentős, értékes!

 

 

  1. NYÍREGYHÁZI VÁROSI GALÉRIA – földszint

 

A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének képi ábrázolás alapszakos hallgatói harmadik éve aktív, meghatározó szereplői a Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábornak.

Orosz Csaba (az Intézet művészoktatója, az Alkotótábor irányítója és a kiállítás kurátora) a következő ifjú alkotók munkáiból válogatott a Galéria földszintjén, SZÍN-KÉPEK című tárlatra:

 

Berecz Annától: 4 db rendkívül végiggondolt foto-grafikai installáció, az oktatók és csoporttársak megjelenítésével.

Borsodi Istvántól 3 jelentős méretű festményt, némileg a ’70-es évek reklámtáblái parafrázisaként

Görög Dóra 2 db új kontextusba helyezett tájképét,

Kovács Gergőtől, aki szintén a mai ifjúság életérzését és nyelvi alkalmazkodását fejezi ki vizuális jelekkel.

Lócska Orsolya 3 munkáját, melyek játékosan,szarkasztikusan és több-műfajúan jelenítik meg fogyasztói világunkat,

Máté Balázs egy festményét, melyen egyszerű eszközökkel és némi nosztalgiával festi meg – mondhatni – folklorisztikus értékeinket.

Schubert Kitti Katalinét, akinek alkotásai szellemidézésre emlékeztetnek festői eszközökkel, Stefán Renáta festményeit, melyeken különleges, harmonikus színvilágot és új teremtő eszközöket fedezhetünk fel, végül

Takács Róbert „triptichonját” mely kompozíció által új minőséget nyer a fogalom, és mintha a TÉR, az Univerzum fogalmát is újra kellene értelmeznünk!

 

 

III. NYÍREGYHÁZI VÁROSI GALÉRIA – emelet

 

A Nyíregyházi Városi Galéria emeleti termeiben összesen 50 darab grafika tekinthető meg, melyet a 2005-ben alapított Nemzetközi Fametsző Művésztelep gyűjteményéből válogattak a rendezők. Ezen alkotások között természetesen fellelhetőek rézkarcok és más sokszorosító eljárással készült nyomatok is!

 

Dr. habil Szepessy Béla grafikusművész, mint a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója, ugyanakkor mint a művésztelep alapító vezetője - erről a kiállításról is fontos információkat közölt az egyetemi hallgatók kiállításának megnyitó ünnepségén.

 

A kiállítók névsora:

ANTALL István alapító tag (1953-2015), Börcsök Attila,Császár Vera Makina,Gyulai Líviusz, Havasi Dóra, HAVASI Tamás (Nyíregyházáról), Horváth Hermina, Keresztes Dóra, Kéri Imre, Kőhegyi Gyula, Lestyán Csaba, Orosz István, Orr András, Pató Károly,Salamon Árpád, Siklódy Ferenc, Siklodi Zsolt, Szepessy Béla, Antoon Vermeylen, Vén Zoltán, Vikár P. István (Nyíregyházáról).

 

 

 

 

Nyíregyháza, 2016. augusztus 29.

 

Horváth Magdolna

szakmai munkatárs

 

2016.08.30.