Kósa Ferenc – Az idő egésze

Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla díjas érdemes művész, filmrendező, forgatókönyvíró és társrendező. A Tízezer nap című 1963-ban készült játékfilmjét – amely egyben diplomafilmje is volt – 1967-ben a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták, mellyel elkezdődött rendezői pályafutása. Személyét és munkásságát nemcsak a magyar filmművészet, de a Bartók-szellemiségét ápoló társművészetek is figyelemmel kísérik. Első filmesként is a népdalokat gyűjtő Bartók hagyomány követője volt, a Tízezer nap születését több évnyi adatgyűjtés előzte meg. Járva a vidéket, gyűjtött történetekből és képekből, az emberek személyes emlékezetéből állította össze a filmet, mint egy világ mentális, egyetemes és minden ízében magyar krónikáját.

A fényképezést ötven évvel ezelőtt kezdte el filmes szakmája mellett. Ezalatt az idő alatt számos országban megfordult, így volt alkalma Észak- és Dél - Amerikán, Európán, Afrikán és az ázsiai országokon át a gleccserekig fényképeket készíteni. Ugyanúgy mint a filmes alkotásokra, a fényképekre is a mesterien megkomponált, szigorú filmszakma szabályai vonatkoznak, a rend és rendszer ugyanolyan fontos számára mint a szabadság. A szabadság rendjét soha, egyetlen pillanatra se téveszd össze a rend szabadságával. Sok esetben előre megtervezett fotókat készített, leginkább a természet jelenségeit és szabályait ismerve. Egy esetben háromezer méter magasan várta a hóviharban előtűnő utolsó fényt, azt a bizonyos pillanatot, amely a fotózás csúcsát is jelentheti.

A látvány egy kövület, a végesnek látszó idő pedig végtelennek tűnik. Fotóiban a légy és merj, ember lenni elv érvényesül, melyben ugyanolyan fontos a természet tisztelete mint az időé.

A Váci Mihály Kulturális Központ fenntartása alatt működő Nyíregyházi Városi Galériában és a Pál Gyula Teremben tárlata 2018. május 15-től június 23-ig látogatható.

A kiállítás megnyitójának időpontja: 2018. május 14. (hétfő) 16.30 óra
Helyszín: Pál Gyula Terem (4400 Nyíregyháza, Vay Ádám krt. 18.)

A megnyitóünnepség ingyenes és nyilvános!
 

2018.05.14.